Glasgow Interior Design School of Design

Amanda Jane Heavey

Amanda Heavey applies the principles of interior design to 3D environments.

She is inspired by how interior design principles influence the video games industry in their creation of digital worlds, how they guide the players around the spaces using these interior design fundamentals, at the same time how interior design can be influenced by these virtual environments created for video games. And how the film, television and visualisation industries apply both fields to create visually stunning environments that could not come to life realistically in any other way.

Throughout her time at the Glasgow School of Art, Amanda has implemented a plethora of computer programs into her projects, many of which are industry standard for interior design or architectural visualisation and others, which are more suited to the games or film industries.

Amanda will be following these interests and continuing her studies at the Glasgow School of Art next semester by undertaking the MSc Serious Games & VR course.

Contact
AmandaJaneHeavey@Gmail.com
A.Heavey1@student.gsa.ac.uk
My Portfolio
My Website
Areas
Project Introduction & Site Plans
Intake House
Community Hub & Unity Level
Accessible Resident Flat
Standard Resident Flat
360 Degree Video Tour
Project Portfolio Booklet
Project Process Journal

Project Introduction & Site Plans

The School House project is a semi-supported accommodation for 16 to 21 year olds who are experiencing homelessness.

The site is the old Dumoyne Primary school located at 200 Shieldhall Road, Glasgow. The project aims to create a cocooning safe space for homeless young adults. A place where they can feel at home, somewhere they belong and have a community in which they can be a part of. I hope that through the thoughtful process of my design, the residents could achieve wellbeing. Each of the residents will have their own private spaces – their flats and the centre of the building (known as the community hub throughout the project) will be a shared area in which the residents can socialise and form bonds with each other over their shared experiences.

The areas in which I have focused most of my attention are these private and shared spaces. In accommodation such as this, the residents’ needs and overall wellbeing should be at the forefront of everything. So designing with this as the main focus seems only logical. I have created three resident profiles, Markus, Olivia and Jordan. I have also recorded a journey of the created resident Jordan, and this will hopefully enable those viewing the project to better understand it.

 

 

Site plan with colour key

Intake House

The Intake House is the first point of call for most new residents. Upon entering the intake house each new resident will be greeted by a member of staff who will register them on the system. They will then be given the opportunity to have a bath or shower and given a clean, new set of basic clothing to wear while theirs are being washed and dried. They will also receive a ‘care pack’ of towels and toiletries. After their bath/shower, the member of staff at the intake house will help the resident to cook a warm meal of their choosing from what is currently available there, and have an informal, friendly chat about their situation and what brought them to the project. In the morning after a hopefully good nights sleep, an informal meeting between staff members and the resident will take place in the living area of the intake house to discuss what their suggested journey through the project should be. New residents who need an accessible space and those who have come directly from the care system will bypass the intake house and go directly to a flat in the main building.

Ground and First Floor Plans

Lounge

Kitchen

Resident Bedroom

Bathroom

Community Hub & Unity Level

The central part of the exterior of the building is designed in the neo-baroque style, the central hub is inspired by that and designed to feel like a community centre/youth club. The glass tubular partition on the ground floor is a take on the ceiling rosettes typically found in these types of buildings, arches are also very common which is why I have separated the spaces with them.

The community hub is a space to enable the residents to form bonds over their shared experience, a feeling like you belong to a community can help with achieving wellbeing.

There are various zones within the community hub each with a different function – table hockey, conversation, eating etc. For example, the glass tubular partition on the ground floor of the hub is frosted to provide some privacy from the rest of the space, within this glass partition are oversized hanging basket chairs which are placed in a way as to promote conversations.

The upstairs of the community hub is a social space where residents and staff members can spend time learning, creating and enjoying each others company. I have zoned each area to create a large kitchen space, dining and creating space and an area where they can watch movies, tv or play games.

Ground and First Floor Plans

Ground Floor

First Floor

Community Hub Ground Floor - Draft Unity Game Level

I had planned on creating a game walkthrough for the entire project with interactive elements such as the customisations the residents have over their flats but some people who had tried to use the draft level ran into difficulties so I created the 360 degree video tour instead. HOW TO USE: Click in the game window when it opens to activate the controls. Use the mouse to look around and either the arrow keys or WASD keys to walk around press Esc to deactivate controls.

Accessible Resident Flat

The accessible flat is a large open plan space with seating for company. There is a two seater sofa for company with a large space around it to allow the resident to be able to watch tv/enjoy the company, there is also a dining table with easy access for a wheelchair user and two chairs for company. The flat features an accessible wetroom and kitchen with openings to allow the resident to use the hob, sink and has a lower area for preparing food etc.

The residents can customise certain items to their preference to make the space feel more like they have ownership of it e.g. artwork.

Floor Plan

View from the bed

Kitchen area

To the TV and bed area

Wetroom

Standard Resident Flat

The residents standard flats are based on a tiny home type style. I wanted the flats to be small but perfectly formed with lots of storage space to allow the residents to keep the majority of their belongings with them and not have to put them in storage where they would not be able to access them. The residents can customise certain items to their preference to make the space feel more like they have ownership of it e.g. artwork.

I also didn’t want the residents to feel disappointed when they move into their permanent homes as they will be extremely basic and not luxurious in any way, so a fine balance had to be found with regards to the decor and furnishings.

The walls are double thick to provide good soundproofing and allow the space to remain peaceful even if other residents are being loud.

This is their safe, private space so I wanted it to feel like it.

flat plan

section1

section2

Olivia's Flat, Bio & Journey through the project.

Bio: Just aged out of residential care, has been there since early teens. Scared to live alone after traumatic childhood. Social worker and other support staff have helped to secure a place at the project. Journey: Given self contained flat and allowed to settle in with support from social worker. Meeting held next morning to plan journey with staff, social worker & resident. Offered counciling services to develop coping strategies relating to childhood trauma. Will remain at the project for up to one year. Exit meeting with staff, counselor, social worker & resident for case hand off to social worker, housing tenancy officer and counselor who will provide support until no longer needed.

Markus' Flat, Bio & Journey through the project.

Bio: Struggling to find work after finishing a college course. Parents can no longer support him and told him to move out. Has no income to pay for a deposit on a flat. Presented to local council as homeless and refered to the project. Journey: Settling in night at the intake house to access level of support. Morning meeting with staff and resident to discuss journey. Given self contained flat after meeting. CV creation and job application support given. Will move into own tenancy as soon as one becomes available. Project staff and housing tenancy officer will support for first year with case closing meeting after this 12 month period.

Jordan's Flat, Bio & Journey through the project.

Bio: Just released from prison for shoplifting. Has been living on the street since he was 15, turned to drink and drugs as a coping mechanism. Wants a fresh start, contacted the project directly from details on a poster in town. Journey: Settling in night at the intake house to access level of support needed. Staff and resident meeting next morning to access needs clearly and discuss suggested journey with resident. Addiction councelling services referral to help prevent relapse of substance abuse. Will remain at the project for up to one year. Will be asigned a key worker from the project staff. Key worker, housing tenancy officer and addiction services will support on an ongoing basis for as long as is needed.

A resident journey

360 Degree Video Tour

You can view the 360 video tour in 4K & VR and it shows resident spaces in the following order: Intake house, community hub, accessible flat and finally, the standard flat.

The music added is representative of how I would like the project to feel to new residents.

Project Portfolio Booklet

If you would like to know more about the project please click through the portfolio booklet which explains some things in more detail.

Project Process Journal

The process journal shows my thoughts and some workings which happened throughout the project.