Learning from Loch Lomond

Giving new life to waste and culture in West Scotland

Loch Lomond is an anchor for Scottish identity. The famous banks harbour a remarkably consistent cultural mode buttressed by architectural archetypes that permeate the Loch periphery. This project respects that cultural mode and the landscape that conjured it by creating familiar yet progressive forms out of local and recycled materials. The entire material base can be sourced within 15km of the site by utilising by-products, deposits, and renewable industries. By reusing old materials and forms, the project hopes to safeguard a unique regional character for the primary stakeholders; the community, and young music students, who, during their stay in the project’s musical retreat building, can become the next stimulus for new life at Loch Lomond. The other building, the performance hall, is the meeting point between the students and the community, where old and new collide, extend, and regenerate the Place.

Location Plan and Perspective Section of Auditorium.

Site Plan.

Plans.

Both sets of plans use the golden ratio with a significant circular motif in each building. The twin designs hope to create a cohesive visual language with a fluidity of circulation between and within the buildings. Repeated moments expose the outer landscape with monolithic tapered windows without exposing the buildings to excessive heat gain.

Elevations.

The musical retreat facade consists of recycled windows from Loch Lomond's periphery. This creates a semi-transparent surface that intakes light without exposing private bedroom spaces to onlookers.

Isometric Section.

This diagram shows a cut through both buildings and the site, showing the sequence of spaces. The atrium, key to the musical retreat, cuts through every floor to create a sense of interconnection between temporary residents. The building is dedicated to a convivial atmosphere where children interact on equal terms.

The Performance

A young boy plays piano for a large crowd in the auditorium. The curved ceiling is an inner membrane hidden within the building's pitched roof. The curvature consists of ovation reflectors stationed at the ideal angle for which sound can reflect into the crowd and back to performers. The tapered windows on the stage pitch downwards, to prevent glare towards the audience.

Dawn in the Eastern Courtyard.

A threshold between the buildings demarcates public and private. In this protected wild area children can play safely and enjoy the scenery.

Handcrafted Model Photographs (1:100)

Handcrafted Model (1:100) Full Rotation

MDF, resin, plaster of paris, acetate, black card, steel wire.