Carlton Refectory

The civic society in Carlton has faced a decline in the last century, with the gaps in the urban landscape and lack of pedestrian access. Alongside the physical decay, the neighborhood has poor demographics – in the form of a lack of higher education, high unemployment rates, and families on the poverty line. These are necessities to live, however for people to thrive they need a sense of belonging, trust, and control over their own life

In addressing the issues mentioned I have proposed a community dining hall available to all residents in the community. It provides free meals for families on low incomes, a cooking school, an adult learning hub, and support services. At the centre of these facilities is a public courtyard that accommodates a community garden.

The main spaces in the proposal are the dining hall and courtyard. These spaces are connected through the extended steel structure. The lightweight CLT quality of the dining hall conveys a comfortable and welcoming space. While the contrasting exterior advertises the building to the community, tying in the materiality of the surrounding buildings.

Table types organise the large open space of the dining hall. These tables provide different experiences of the space, allowing all members of Carlton to use the space. The courtyard is split into two levels, soft and hard, connected by a central path with the same texture as the existing pavement.

The existing buildings that are to remain on the site accommodate the additional facticity of the proposal. The repurposing of these buildings will enrich this block, along with the pedestrian access.

 

Research / Site Analysis

Ground Floor Plan

Plans

South-East Elevation

North-East Elevation

Table Exploration

External View

Section A-A

Section B-B