A Home Meant to be Left

In the era of globalisation, the idea of settling down has become less popular. On the other hand, relocations have become more achievable, whether it being career move, better societal change or the glorified nomadic lifestyle and not to mention the threatening Climate Migration. With people becoming more used to the changing environments, values in life have shifted. What was once perceived traditionally as stability, is now mediocrity.

This residential project explores the notion of designing a Home that is meant to be left. The analysis is approached through the use of connectable-unit typology on the basis of adaptive permanence and temporality. Free to connect multiple units together, the capacity of each living household is adjustable. The shared garden is filled with natural light at the central atrium, around where the units are radially laid out and divided by layers of thresholds that are designed to accommodate the fluidity of each person’s personal space. The ground floor is public space that serves as a Resource Exchange Centre, where household items such as furniture, plants or excess food and groceries can be exchange between both the residents and the public. Not only designed to facilitates resident’s relocations but also to reduce wastes and extend product’s lifespan.

At the same time, with the current global pandemic, the discussion of thresholds in a semi co-living environment is more relevant than ever. Despite all the devastating situations the pandemic has caused, we are put into a large scale experiment that could lead to a macro-scale revolution in respect to work-life balance. Should a working space and a living space overlap? Where are the boundaries and limits? This residential playground further investigates the diversity between an individual’s sense of private-public relative to their sense of domesticity-work.