Adaptive Living

 

The purpose of this project was to design a modular space that adapts to the needs of a modern family through the passage of time. Adaptive living and modular space distribution complement each other in offering efficient and economic short and long-term solutions to property owners. Additionally, concepts of flexible dwelling can lead to more efficient and sustainable living when repurposing properties no matter their age, thus preserving the history and tradition of our cities.

 

 

On the one hand, modern families have often non-conventional structures. On the other hand, globalisation and career-focus individuals are driven towards relocating outside their place of origin. These modern life trends require new space management approaches. The main concept behind the marriage of flexible living and modular space is that any given house has to evolve as if it was another family member.

A single-family unit starts small, then grows and last decreases in size. First, when acquiring a property, the owner can split the space into two or more separate smaller living spaces. This way, he/she could for example profit from putting that extra space in the rental market, but also helping others to access more affordable living.

Later, when the family grows, the owner can reacquire and integrate the space back into the main property. But, most importantly, once the children leave the family home, that extra space could again be split and go back to the rental market.

 

 

If you are interested in knowing more about the project click the link below.

Considering the dividing of the property it was established that the kitchen was the most appropriate space. Using the kitchen as the link in between apartments allows the owner to non-intrusively prolong this space when the apartment is not divided. The mechanism that allows this to happen is a double sliding panel. The concept being the adaptable kitchen is modularity. Both kitchens after separation have to be able to work independently. One of the kitchens offers an open-close worktop so when the kitchens are used as one the worktop can be closed thus hiding additional kitchen appliances.
The section shows entrance to one of the apartments and lounge area. Above the bathroom additional bed and storage space has been allocated. Some elements of the design worth mentioning are the use of recycled materials such as the glass panels or wallpaper as a reference to its popular use in the tenement houses of the XIX century.
The illustrations represent a display of three different uses of the same space. The chosen furniture optimises the storage space available under the bed as well as in the bedside table which turns into a step drawer. There are just minor adjustments on the furniture, by adding or subtracting some elements. The first room is thought for a single child, while the second one is thought for two children. In this case, a folding table with shelving has been added to provide some additional functionality to the space. The third illustration represents a space for a single adult or a couple. The adaptable room in this case will provide a double bed as well as an adaptive mezzanine.
Lowering the ceiling in the bathroom allows for the creation of substantial additional space which becomes very useful as storage or even allocating more space for bedding. The distribution of the space designed above displays the addition of a double and a single bed. This becomes really handy when receiving overnight stay visits from friends and family. This way is possible to provide some additional privacy to guests, as well as to avoid any disruption in other spaces such us the open plan kitchen-lounge.
An open-plan workspace has been designed on the ground floor with the possibility of sectionalising it into three zones: two zones for work, including one with a height-adjustable table, and the third one for relaxation. This expanse has been designed on an open plan, in a way to let the natural light travel throughout the volume. The space has been adapted specifically for families. Therefore, this studio becomes a coworking hub supplemented with childcare facilities.
The in-house garden is an addition to the original design of the building. The main material used in this space is glass brick emulating glasshouses. This material allows natural light to pass through without compromising any privacy. The design of the in-house garden supports the believe that having access to green areas and nature as well as open air spaces has a positive impact on people’s mental health and wellbeing. The creation of similar spaces might encourage people to live in urban areas.