🠒 Surfaces

In the first part of the project, I am exploring into the uses of responsive surfaces and how will it come together in a space. As a catalyst to form interactions through presence.

“A city room, it was to become a people’s living room, a public domain where residents of the surrounding neighbourhood could socialize, eat, shop and perform all the activities of everyday life.” – DP Architects

Part 1 aims to create a space for the community that keeps them physically engaged with the space. The project created will be in and around the atrium. The goal of the installation is to create a meeting point, that allow the community to interact and also to have a place to rest. To recreate the intended Living Room effect that the architects of the building envisioned

Design Iteration 01

The first design iteration of the space, features responsive surfaces that interact with the people and the surrounding conditions of the space

Process

Study models and process sketches

Design Iteration 2 - Iso

The moments shown above depicts the types of responsiveness that happens as people use the space. As the elderly and residents have an opportunity to not just use the space to interact with one another but also the space responds to the needs and movement.

Floor Plan

The meeting point and walkway compared to the first design iterations are separate. This gives a sense of breathability in the space and does not feel so heavy on the atrium space. The curvature of the installation helps in acting as a meeting point without breaking the circulation space.

Section

Walkway Perspective

As people walk pass the walkway, and explore the space. The change in light and shadow through the smart glass filters the light and changes the atmosphere of the space. And the mesh fabric seating, would form into the shape of the person seating. This play between a high and low tech responsiveness, changes how we experience and interact with the space.

Smart Glass

Atrium Space

Atrium Space 2

The meeting point in the space can be figured using the retractable wall that are hung from the ceiling for various events in the space. The adaptability and responsiveness of the space with the people encourages not just interaction with one another - in the meeting point. But also offer an glimpse into the responsive surfaces hoping to change the perception of the built environment from being static to one that is responsive and ever changing.