Sistema Retreat

A large part of my practice as a student Architect is exploring the role of the Architect as a mediator. Addressing vast issues such as the Climate Emergency will require Architecture too drastically adapt. Through practices such as Passivhaus, I realised carbon usage could be addressed whilst also improving the users overall comfort. How striking a balance between user experience and environmental concerns could create a powerful outcome. This act of balance was largely drawn from the beginning of environmentalist Architecture such as The Charles Moore Sea Ranch in California.

Forming an equilibrium between orientation, building envelope and materials was how I designed an environmentally conscious project. This Consciousness extended into the site relationship with the surrounding beauty of Loch Lomond. Through a series of courtyards and the surrounding tree canopy, the project both respects and exploits the surrounding trees and landscape.

Client needs is at the forefront of my design process. Simplistic and adaptable spaces invite the Charity Sistema to have agency over spaces. Through the project I explored the use of communal living and how this could enhance a sense of ownership amongst the young people. These “Living Cells” incorporated the beauty within small moments in Architecture, from bay windows opening onto trees to bunks overlooking the night sky. My project explored the value of organising spaces carefully, where through mirrored spaces and protective courtyards the user could find a sense of ease and enjoyment.

Site Isometric Plan, 1.500 at A2

Diagrams

Ground Plan 1/200 at A2, North East Elevation 1.500 at A2

First Floor Plan 1.200 at A2, South West Elevation 1.200 at A2

Exploded Isometric 1.200 at A2

South East Elevation 1.100 at A2, Section 1.100 at A2

Performance Hall Plan 1.100 at A2, Perspective section 1.100 at A2, Timber Structure diagram

Ground Floor Plan 1.100 at A2, Perspective Section 1.50 at A2, Spacial Isometric

Final Visual

Site Model