Stage 4 – Urban Building

Re-inventing Sustainability: The Barras Cultural Center.

Identity, community, purpose are the three concepts implemented into the design in the promise to regain sustainability in a slowly decaying space. The Barras district requires new anchor points to gain financial profit, cultural recognition and a sustainable model for a continuous existence. With a new public square, Performace Hall, Art Gallery, Markets, Daycare centre, Sustainable urban farm, Library and Study spaces, there is an opportunity to regain sustainability and fulfil the larger goal of a meaningful community.

The rough texture of the brick announces its presence and blends in with the iconic buildings of the Barras neighbourhood; on the inside exposed timber, brings natural familiarity and grounds the building as a place for the people. The continuous movement associated with the circular staircase inside both the buildings mimics the experience of being in the Barras Market symbolically.

The continuous changes happening in and around the district can result in people falling behind. These changes could be in the form of practical knowledge, general knowledge, awareness of current issues, and unique skills development. The Cultural centre would provide enrichment programs to help the surrounding community and the people of Glasgow.

The Cultural Centre is composed of two buildings shaped as two puzzle pieces joined by a bridge but relatively separated as a way to welcome natural light into the square. This placement creates a V-shaped negative space that hosts and keeps alive the traditional open-air Barras market inviting the market-goers into the centre, right in front of the cultural centre’s main entrance. This structure does not necessarily align with the existing buildings, creating a breathing space for the monotonous landscape.

 

The cultural centre embodies The Barras Market’s uniqueness while giving it a bigger platform and a significant change in direction. It retains its significant past while looking up to a sustainable existence for future market-goers and help seekers.

Mind map of Interlinking spaces

Sketches, Concepts and Presedents on A4

Site Plan 1:1250 on A5

Ground Floor 1:200 on A4

Sections 1:200 on A2

Stage 4: Studio Work Final submission Gallery Mock-up

Interplay of spaces

Location Plan 1:200 on A5