The Urban Food Exchange

Landscape

Energy

Culture

 

Applecross Street Basin, Forth and Clyde Canal, Glasgow

The project follows holistic design principles, providing different passive energy solutions in its implementation. The design considers users’ experience in terms of atmosphere, materials’ sustainability, and their optimal usage. In response to climate change, the project adopts the idea: ‘never demolish, never remove or replace, always add, transform, and reuse!’ used by the French architects Anne Lacaton and Jean-Philippe Vassal in their practice. Therefore the existing buildings on the site, which were in poor condition, are dismantled and their materials reused. The design consists of three separate buildings with a different use. The HUB hosts all production and wet activities such as delivery, washing, sorting vegetables, and production. It also has a place for a communal kitchen and workshop. The HOUSE hosts up to 20 people such as families, couples, friends, old and young and is a place for rest and recharging. The Social space provides assembly, learning and teaching space for the visitors and the local community. The design uses natural materials such as rammed earth and materials that are easy to be recycled at the end of the building’s life, such as steel and glass.