Interior Design School of Design

Zoe Hare

During my time at the Glasgow School of Art, I have had the invaluable opportunity to experiment with my style and deepen my understanding of interior design as a practice. My final year project addresses sustainability and the climate crisis. I believe that learning self-sustaining skills can significantly improve our individual impact on the environment.

This year, my design focus has been on the importance of balance, achieved through thoughtful form and composition in my designs. A primary driver of my work is the profound power that design has in shaping the quality of our lives and enhancing our human-created environments.

Contact
Zoehare00@gmail.com
Z.Hare1@student.gsa.ac.uk
linkedin.com
Projects
Pollok Stables Workshop

Pollok Stables Workshop

Stables Workshop – Eco-literacy and Sustainability hub.

My design proposal is introducing a sociable and innovative way of practical learning in an inviting and historical space in the centre of Pollok Park. Stables Workshop space in the south side of Glasgow will be an easily accessible and inclusive hub, that strives to educate anyone willing to learn. With a lack of resources for practical and sustainable education in Glasgow, this proposal aims to combat that through workshops and events teaching a variety of creative and educational practices. It aims to bring people together in a place where they can learn at their own pace in an relaxing and fun way.

Project Aims

– To create a unique and distinctive workspace which aims to combat the lack of resources for practical and sustainable education within Glasgow

– To design an innovative and sociable space for practical learning.

– The space must be accessible and inclusive to anyone.

– Showcase the different environments within the space using light, colour and materiality.

 

Design Considerations

– Accessibility for wheelchairs/prams and buggys

– The relationship between the workshop and public spaces

– The current layout and infrastructure does not support the proposed concept and is in need of modern amenities and solutions

Front Elevation

Site

2060 Pollokshaws Road, Bellahouston, Glasgow, G43 1AT

The site is located in Pollok Country Park in the southwest side of Glasgow. Formerly used as the horse stables to Pollok House, this building is steeped in history and was the estate of the Maxwell family for more than six centuries. The progressive nature of the settlement is described through its various additions and subtractions across the 17th, 18th and 19th centuries.

Through these alterations the Complex has been allowed to evolve with the multi-purpose demands of the former estate. The relationship between interior and exterior is fundamental to the Stables Workshop Centre. The surrounding natural atmosphere of the site forms the central contribution towards the visitors experience.

The park has been a much-loved site for family days out for generations.

The relationship between interior and exterior is fundamentel to the Stables Workshop Centre. The surrounding natural atmosphere of the site forms the central contribution towards the visitors experience.

SITE CONTEXT

MODEL

Plans

Ground Floor

1. Staff Office 2. Reception 3. Shop 4. Coffee Shop 5. Events Space 6. Garden Workshop Studio 7. Cafe 8. Wood Workshop Studio 9. Ceramic Studio 10. Balcony Extension 11. Bike Storage 12. Allotments 13. Courtyard Seating 14. Sawmill

First Floor

1. Exhibition Spaces 2. Upstairs Shop Seating 3. Social Spaces 4. Textile Workshop Studio 5. Mixed Media Studio 6. Staff Office

Section of Site

Final Section

Courtyard Details

The balcony construction consists of two units on two levels, joined by a courtyard with shared terraces overlooking it. The key to the design is the idea of contrasting a geometric external structure characterised by clean, orderly lines and a system of curved terraces with an organic layout.

Raised slightly higher than the ground around it by 40mm, the building reveals its dual vocabulary to anyone approaching the entrance. The alternation of infill consisting of vertical Kiln Dried Pine planks used as sun breaks and floor-to-ceiling windows, with the addition of a break in the roof over the courtyard, presents a light, permeable building.

The decision to make the visible external structure almost entirely out of natural timber is not only motivated by environmental sustainability and rapid construction but also due to it creating an environment with a home-like atmosphere. The sun breaks contribute to this feeling, which allows users to see outside so they can perceive the passage of time and the changes in the light, maintaining a comfortable climate in the spaces.

In addition, I created an organically shaped planter and seater for the courtyard’s centre. Made of pre-cast concrete, this seating option adds to the atmosphere and is designed to withstand the elements with its long lifespan.

 

Balcony Construction

Seating Details

Planter Visual

Axonometric visual demonstrating how the courtyard seating functions.

Planter Elevation

Courtyard Visual

Workshop and Activity Spaces

My project combines elements from other typologies such as maker spaces, educational centres and flea markets. The workshops are divided based on materiality such as woodwork, textiles, ceramics, and so on, since different materials require different tools and space size. However due to the overlap of such practices the workshops are connected in the layout. By allowing this, users can draw inspiration through the different media and connect with more people.

On site there will be professional and volunteer support staff on site who will conduct the workshops. There will also be additional spaces for users to socialise and engage in learning with one another. In the heart of the site will be a cafe, the food will be partly supplied by the allotments on site and outsourced by local farmers. For those passing by they can stop by the coffee shop by the wier to relax and recharge.

The event space is within close proximity to the cafe, here is where the farmers market among other events will be held on a biweekly basis. Next to the green space and allotments will be the designated gardening workshop which takes place in the sites old laundry facilities building.

Cafe Visual

Visualisation of the courtyards cafe and its layout. Exposed brick and beams create a rustic feel which is a call back to its previous use as a horse stable.

Garden Workshop

Visualisation demonstrating the dynamic of the space and the user experience, it shows both a gardening and nutrition class working side by side.

Wood Workshop

Visualisation showing how the workshop functions, here we can see a person using the drafting tables within the studio. Glue Laminated Timber is used for the drating table tops and poured concrete is used on the floor due to its durability. Kiln Dried Pine is used for the shelving units.

Exhibition Space

Visualisation demonstrating how the skylight and its shadows add atmosphere to the exhibition space. It shows the placement of the void and how the the light shines down through it to the ground floor.

Event Space

Visualisation showing the events space hosting the farmers market on the weekend.

Under the Balcony

Visualisation show casing the relationship between the ground floor, the balcony and its users.